Monday, November 28, 2011

Tutorial Photography : ambil gambar waktu malam

.

Sony alpha a350
ISO 400|f/5.0|2.5''

Assalamualaikum...

Kali nie Wan nak kongsi sedikit tips atau langkah langkah nak ambil gambar waktu malam..Walaupun Wan tak berapa pro tapi Wan tetap nak kongsikan kat korang.Setiap orang ada cara tersendiri dan nie lak adalah cara Wan.


Macam biasa lah penggunaan Mode Manual(M) tetap langkah pertama yang Wan cadangkan kat korang.Sama jugak macam mana nak ambik gambar light painting.


-Tutorial Photography : Light Painting / Light Graffiti / Lukisan malam


Setting sama je..ISO pastikan 100 - 400 untuk elakkan Noise boleh lebih jika perlu.Shutter speed kurang dari 1"- 3'' (bergantung) apperture bukak luas luas..untuk kasi lebih cahaya masuk.Nak dapatkan gambar yang sharp lak aperture kena f/8.0 - f/13 .Yang paling penting Tripod..Nie untuk ambik gambar tak bergerak taw..Landscape waktu malam.Lens pun mainkan peranan jugak..tapi tak begitu penting..Wide lens ok sebab leh beri lebih cahaya masuk.


-Tutorial Photography : Apa itu ISO Sensitivity
-Tutorial Photography : Shutter Speed
-Tutorial photography : apa itu "Aperture"
-Tutorial Photography : Kenali Tripod_kepentingan dan jenis
-Jenis jenis Lens (photography) , Kenali Lens DSLR


Kadang kalau nak tembak gambar bergerak masa malam lak korang kene tinggikan ISO ke 800 sebab kena kurangkan masa Shutter speed korang..Exposure korang kena kontrol..Tahu nisbah exposure yang sesuai so korang akan berjaya..Boleh cuba dengan setting asas. ISO 100, f/9.0, . Snap dan lihat. Under?? Lambatkan lagi shutter. Over?? Lajukan siket shutter.Try n error nanti bolehlah korang faham cara yang sesuai...Exposure= ISO+Shutter Speed+Aperture..Atupun korang perlu external light atau lampu denyar.Atupun apa2 cahaya je.


Apepun korang perlu tahu..ISO tinggi akan dapat noise lebih. Shutter slow akan dapat blur lebih (yang bergerak) dan Aperture besar pulak akan dapat DOF =Depth Of Field nipis (tapi kalau ambik subjek jauh..takde kesannya).

Gambar malam mungkin akan nampak NOISE..Kalau exposure korang salah.tapi jangan risau..NOISE juga art.



Sedikit info untuk dikongsi

NOISE adalah satu daripada seni Photography..Mungkin ada antara korang yang tak suka NOISE yang berlebihan.SEbab NOISE nie mencacatkan Gambar.(bergantung denagn gambar yang diambil).Tapi bagi Wan NOISE tetap seni.Dulu NOISE dikenali sebagai grain.Biasa nya photographer sukan menggunakan ISO yang tinggi yang paling hebat NOISE.Walaupun mereka boleh memilih filem iso rendah yang sangat kurang noise tetapi mereka lebih senang menggunakan filem iso tinggi yang kaya dengan noise. Mengapa takut dengan noise?


Hari ini pembuat kamera DSLR juga melengkapkan noise dalam kamera mereka pada iso tinggi. Bagi Wan noise adalah perkara biasa dalam seni photography, gambar tetap dipandang cantik walaupun dengan NOISE yang tinggi jika dibandingkan gambar yang under exposure.




Kalau ada tersalah info harap dibetulkan..Mungkin cara kita berbeza namun hasil tetap nak yang terbaik..


Lain lain yang menarik

.



Contest I Love Photography by Anis and Aina

.


Assalamualaikum...


Kali nie Wan join kontes nie..Beberapa hari lagi nak tamat nie..So dengan segeranya Wan join , Tanpa melengahkan masa..Kontes nie pun Wan dapat taw dari adik adik dalam BBB.


Jom tengok gambar yang Wan pertaruhakn.Nie gambar yang Wan ambik masa tengah jemur patung tu..Dah kotor so Wan cuci dan jemur..Dan terus tembak gambar patung tu..Dah nama pun kontes photography kan..So Wan pertaruhkan gambar yang Wan tembak nie..Exif untuk gambar disediakan dibawah gambar..Cara penilaian untuk kontes nie Wan pun tak tahu..Untuk memeriahkan kontes nie Wan join lah..hehehe.






Jangan sia sia kan penggunaan Blog..

.


Assalamualaikum...

Korang wat pe tadi??tengah cek income Nuffnang??cek income Churp Churp?? ads ads lain?? amacam ada income naik tak??mesti banyak kan..Sehari leh dapat dalam RM2, RM3 or RM10 or RM100 ..pergh memang hebatkan korang..Kalau nak dibandingkan dengan blog cikai cikai Wan yang tak glamer dan bukan retis nie mana lah nak dapat lawan blog yang traffic 10k keatas dalam sehari.


Berblog nie bukan hanya sekadar luahkan isi hati bukan sekadar berkongsi tapi seharusnya kita gunakan ruangan blog untuk hasilkan pendapatan pasif..Boleh lah buat belanja poket kan..Cukup bulan or cukup tahun boleh lah berbelanja..Contohnya kumpul income sampai bulan Ramadhan nanti..10 or 5 hari sebelum masuk bulan Ramadhan leh lah cashout income , dalam masa 30 hari cek datang kat rumah so income tu leh lah wat belanja sakan untuk sambutan Syawal.Tul tak??Nie untuk pengguna Nuffnang.Samalah jugak dengan pengguna Churp Churp..Wan lak Churp Churp Wan makin hampir nak capai target..Tahun hadapan nak beli DSLR satu lagi..hehehe.Insya Allah..


Hari nie Wan selalu tengok blog blog yang hanya pentingkan luaran ..Maksud Wan penampilan namun apa yang terkandung kosong dengan gaya bahasa yang lintang pukang.Dengan penggunaan bahasa yang singkat dengan gadget yang melebih lebih dengan Gambar yang entah ape ape..Tapi tak pe Wan dulu masa mula mula berblog pun macam tu jugak..ehehe.Sampai hari nie kot...Dulu tak de orang nak tegur so hari nie masa nie Wan bersedia tegur korang..Perbuatan korang terhadap blog korang tu kadang kadang menyusahkan diri dan membosankan bagi sesetengah blogger..Namun korang jangan risau sebab semua ada pandangan masing masing.


Apa yang penting berblog jangan aibkan orang k..Tu yang penting..Mungkin niat korang baik nak berkongsi keburukan seseorang tu tapi niat yang korang cuba sampaikan tu adalah niat yang tak baik sebab meng aibkan orang..Sebaik baiknya sembunyikan lah keburukan sesama saudara.Belajar dulu hukum harus haram dan wajib sebelum menilai seseorang dan menghakimi seseorang..Ingat kita bukan Tuhan nak menghukum seseorang tu.

Diriwayatkan oleh Abu Hurairah RA:

Bahawa Rasulullah SAW bersabda: Hindarilah oleh kamu sekalian berburuk sangka karena buruk sangka adalah ucapan yang paling dusta. Janganlah kamu sekalian saling memata-matai yang lain, janganlah saling mencari-cari aib yang lain, janganlah kamu saling bersaing (kemegahan dunia), janganlah kamu saling mendengki dan janganlah kamu saling membenci dan janganlah kamu saling bermusuhan tetapi jadilah hamba-hamba Allah yang bersaudara. (Sahih Muslim No.4646)


K lah korang...Hargai blog korang..Guna lah Blog sebaik mungkin untuk jana pendapatan korang tu..


Lain lain yang menarik

.



Sunday, November 27, 2011

Tutorial import/masukan gambar_Adobe Flash

.


--------------------100% disalin dari AkuDD




ASSALAMUALAIKUM...SALAM SEJAHTERA...


Hari ni, DD nak teruskan tutorial ketiga pasal Adobe Flash CS3. Tutorial kali ini, DD nak explain cara-cara memasukkan/import gambar ke dalam Adobe Flash CS3. Langkah-langkahnya...

1) Double-click ikon Adobe Flash CS3. Kemudian, klik File > New... > General > Flash File (ActionScript 2.0) > OK. Korang akan lihat paparan tetingkap seperti berikut:-

PAPARAN TETINGKAP ADOBE FLASH CS3


2) Tekan Ctrl+S kat keyboard korang untuk Save. DD tak nak ade yang meraung kalau tiba-tiba elektrik takde. So, wajib save hasil kerja korang terlebih dahulu.

3) Klik Frame 1 pada Layer 1.

FRAME 1 KAT LAYER 1


4) Klik File > Import > Import to Stage... dan pilih gambar pilihan hati korang. Klik Open.

MEMASUKKAN/IMPORT GAMBAR


5) 'Kertas lukisan' akan kelihatan seperti berikut:

HASIL KAT 'KERTAS LUKISAN'


6) Tekan Ctrl+S kat keyboard korang untuk Save. Kemudian, tekan Ctrl+Enter kat keyboard korang untuk melihat hasilnya.


OK...tamat tutorial kali ni. Setelah korang berjaya memasukkan/import gambar ke dalam Adobe Flash CS3, korang boleh try apply teknik 'Motion Tween' yang telah DD explain sebelum ni...kat gambar tersebut.

Harus DD ingatkan kat korang, jangan terlalu banyak memasukkan/import gambar ke dalam Adobe Flash CS3 sebab ia akan mengakibatkan flash file korang lambat loading. Especially, kalau korang upload flash file tu...letak kat blog korang. Flash header yang DD hasilkan kat atas ni...bersaiz 288 KB! Sangat lambat loading kat blog customer DD tu.. :(

--------------------100% disalin dari AkuDD




-Download Adobe Flash CS3 Portable (free full version)
-Tutorial Bola bergerak (Teknik Motion Tween)_Adobe Flash

Lain lain yang menarik

.



Saturday, November 26, 2011

Vote untuk Wan dalam pertandingan "Tak Nak Merokok"

.

Assalamualaikum...

Salam awal Muharam korang semua..Semoga tahun baru nie azam kita semua dapat dicapai..Kelmarin Wan ada kongsi mengenai pertandingan Photography "Tak Nak merokok"..Wan dah join..Korang dah belum??kalau belum..korang leh lah tengok entri Wan kat sini..


Pertandingan Photography "Tak nak Merokok" lebih dari RM4000 untuk dimenangi



Hari nie Wan nak mintak jasa baik korang untuk Vote gambar Wan..mungkin agak payah sikit nak vote..Bagi sesapa rasa gambar Wan layak untuk divote korang boleh Vote..Kalau rasa tak layak..Wan tak paksa k..Seperti yang korang tengok gambar kat atas tu..Gambar tu lah yang Wan pertaruhkan..Dengan tema "Jika ini tabungan anda katakan "Tak Nak!"..Korang tengok pun mungkin faham konsep yang Wan cuba sampaikan..Sepuluh ringgit Malaysia tu memang hampir terbakar gara gara nak dapatkan hasil yang sempurna..Kat bawah nie ada Wan sediakan dibalik tabir pembikinan gambar tu..Satu gambar je lah..ehehhe..Nampak kan sepuluh ringgit tu dah hangus sikit kat hujung tu..




So dengan harapan korang sudi mengundi untuk Wan..Cara cara seperti dibawah..Korang log in facebook korang dan klik link kat bawah nie..

Tak Nak Merokok Facebook


Lepas tu korang LIKE page tersebut dan korang klik pada bahagian Pertandingan fotografi seperti gambar dibawah..



Lepas tu korang akan dapat page yang macam kat bawah nie lak.Sebab korang perlu bersetuju dengan aplikasi yang disediakan .Korang klik lak pada button Log in.



Dan lepas tu korang klik lak pada button Allow..macam gambar kat bawah nie..



Selepas tu korang akan dapat page macam kat bawah nie lak..Korang klik lah pada View Entries



Dan nanti korang akan dapat lihat gambar gambar peserta kat dalam tu..Kalau gambar Wan tak nampak korang klik pada.Show Older Entries dan nanti korang akan jumpa gambar yang Wan pertaruhkan..Dan klik lah pada button Vote..




Vote gambar Wan Hazel taw..
hehehe




Dan selesai...Terima Kasih diucapkan kepada yang sudi mengundi untuk Wan...

Terima kasih sekali lagi..

Lain lain yang menarik

.



Pesanan buat New Blogger ..jangan guna Shoutmix terbaru

.



Assalamualaikum...


Kali nie nak luahkan sedikit permasalah dalam dunia Blog nie..Kebanyakan Blogger baru menggunakan applikasi Shoutmix ..Padahal Shoutmix nie adalah satu medium pengantaraan yang terbaik antara semua Blogger..namun pada hari ini Shoutmix semakin menjengkelkan ..Makin melebih lebih lebih lak..


So apa yang Wan nak sampaikan ialah..Harapkan korang semua Blogger blogger janganlah guna Shoutmix yang terbaru nie..Sebab bukan semua nak membazir masa log in dan entah apa yang diperlukan untuk tinggalkan jejak kat dalam shoutmix tu..Dan ruang untuk tinggalkan URL blog pun tak de..So macam mana nak berkomunikasi dua hala dengan Shoutmix tersebut..


Apa cara yang terbaik kalau tak guna Shoutmix terbaru nie..Cara nya korang boleh guna Cbox walaupun Cbox nie agak menyusahkan...Tapi Cbox adalah yang terbaik dari Shoutmix yang terbaru nie..jangan merungut daripada takde baik guna Cbox kan..Ataupun Shoutbox macam yang Wan guna sekarang nie..Ataupun Shoutbox jenis lain.Klik link kat bawah nie untuk kenali apa itu iShoutbox


Pengenalan iShoutBox Penghubung terbaru dunia Blogger


Wan pun ada cari Tutorial cara tukar Shoutmix baru ke shoutmix lama..Cari Tutorial change new Shoutmix to classic shoutmix..Semua Wan cari tapi hasilnya hampeh..memang tak leh..sebab Kalau nak register kat Shoutmix lama/classic shoutmix acc tu dah kene tutup..Korang try jugak lah.Wan macam macam cara je try..Mungkin tak brapa pandai kot..Mula mula Wan daftar sebagai pemegang acc Shoutmix yang baru dan ambik ID shout acc baru tu untuk log in acc Shoutmix yang lama namun akher nya tak dapat jugak..Wan dah try semua..Pape pun korang yang guna Shoutmix baru nie better tukar je k..Tak kisah lah guna Shoutbox apa pun..janji shout tu tak melecehkan dan ada tempat nak tinggalkan link pengunjung...


So selamat menukar shoutbox korang..


hanya sekadar pesanan hikmat blogger je..

Owh ye sebelum tu leh tak korang Tolong Vote untuk Wan..Sampai 10/12/2011 je..Lepas tu tak yah Vote lagi..

Car cara nak Vote leh tengok nie..

Vote untuk Wan dalam pertandingan "Tak Nak Merokok".




Lain lain yang menarik

.



Friday, November 25, 2011

Pertandingan Photography "Tak nak Merokok" lebih dari RM4000 untuk dimenangi

.


Assalamualikum...

Buat warga photography dan blogger blogger sekalian..Kali nie Wan nak ajak korang join kontes nie..Tawaran hadiah yang menarik sangat..Kontes nie anjuran dari pihak Kementerian Kesihatan..So korang yang ada kamera or DSLR tu..tunggu apa lagi cepat lah cari idea dan snap...Wan skang dah start fikir nak snap gambar macam mana..




TERMA DAN SYARAT
  1. Pertandingan ini di buka kepada semua warga Malaysia
  2. Pertandingan ini di buka dari tarikh 22 November 2011 sehingga 10 Desember 2011
  3. Setiap gambar haruslah menyampaikan mesej Tak Nak Merokok tanpa melibatkan sebarang rokok mahupun kotak rokok.
  4. Gambar yang hendak dipertandingkan mestilah tidak menyalahi tatasusila dan sensitiviti masyarakat Malaysia
  5. Setiap penyertaan akan dinilai bedasarkan 50% undian dan 50% dari pihak Kementerian Kesihatan
  6. Pihak kementerian tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang kerugian atau tuntutan untuk menyertai pertandingan ini
  7. Keputusan pertandingan adalah muktamad. Sebarang rayuan tidak akan di layan
  8. Pihak kementerian mempunyai hak, mengikut budi bicara dan peserta bersetuju bahawa pihak kementerian boleh menggunakan semua nama, foto, dan maklumat penyertaan peserta/dan pemegang tanpa perlu mendapatkan apa-apa persetujuan atau tanpa apa-apa bayaran kepada peserta atau untuk tujuan publisiti, pengiklanan dagangan atau promosi dalam apa-apa media.
  9. Pihak Kementerian adalah tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa maklumat yang tidak betul atau tidak tepat yang telah dihantar oleh pihak peserta dan tidak boleh dipertanggujawabkan ke atas apa-apa kesilapan, ketinggalan, gangguan, pemotongan, kecatatan, kelewatan dalam operasi atau transmisi kegagalan litar komunikasi, kemusnahan, virus dan sebagainya.
Semua foto, maklumat peribadi dan nama yang dihantar dalam Pertandingan ini, cap perkhidmatan, nama dagangan dan cap dagangan adalah harta kepunyaan Kementerian Kesihatan.



Kalau korang dah tak sabar nak Join..Klik je link kat bawah nie...



.
Lain lain yang menarik

.



Thursday, November 24, 2011

Tutorial Photography : ambil gambar Light Painting / Light Graffiti / Lukisan malam

.

Sony Alpha A350
ISO 100|F/4.0|30"


Assalamualikum...

Hai korang...Sihat tak??...Kali nie Wan nak kongsikan macam mana nak ambik gambar atau buat gambar yang macam kat atas tu..Yang tu jenis yang simple je taw..Kalau korang nak sangat belajar cara buat nie..Wan harapkan korang akan belajar tanpa jemu..sebab bende nie bukan senang nak buat dan bukan susah jugak nak buat..Kalau dah faham konsep dan apa yang perlu dibuat korang akan jadi pro menembak seni light painting nie.




Jadi apa yang korang perlukan ialah Kamera korang yang boleh adjust Shutter speed ataupun DSLR.Kamera yang boleh adjust Shutter Speed nie penting sebab masa kita nak buat pergerakan lampu atau cahaya kita nanti , kita perlukan beberapa saat untuk siapkan tulisan atau corak kita tu.Lampu kecil..Kalau ada yang warna warni pun ok..Lagi cantek corak korang nanti...Kalau korang hebat..Korang boleh buat reka lampu korang sendri..Macam yang Wan wat..Wan guna lampu break kereta dan ubah suai sikit untuk keselesaan..macam gambar kat taas tu..Lepas tu Tripod..kalau tak de tripod korang boleh lah letakkan kamera korang kat atas mana mana tempat..asalkan benda tu tak bergoyang.Kerusi meja atas lantai..Asalkan apa yang korang nak tulis atau lukis tu nanti boleh disnap oleh kamera korang..Jangan lak letak kamera tempat lain korang lukis dan tulis lak tempat lain..Kompem kompem lah tak masuk..ehhehe.


-Tutorial Photography : Shutter Speed
-Tutorial Photography : Kenali Tripod_kepentingan dan jenis


Ok kalau dah ada semua tu..Kita mulakan macam mana lak nak setting kamera korang untuk hasilkan Light Painting nie..Mula mula pastikan kamera korang dalam Mode Manula (M) dan Apperture korang di letakan pada apperture F/5.0 kebawah ..Shutter Spped korang lak letak pada kadar 30" ataupun BULB...kalau ada teman untuk tekan shutter korang , korang boleh lah guna BULB.BULB nie selagi korang tak lepas shutter korang selagi tu lah blade dalam Lens korang terbuka..Kalau dah lepas shutter so gambar korang akan di snap..Kalau korang sorang je Korang guna lah 30" . ISO korang letak 100.


-Tutorial photography : apa itu "Aperture"
-Tutorial Photography : Apa itu ISO Sensitivity


Selesai setting untuk Kamera korang..Skang korang cari lah kawasan yang gelap atau pun yang tak terang sangat..Pasang tripod korang atau letakkan kamera korang dekat tempat yang korang rasa ok.Dan pastikan korang fokuskan lens korang pada cahaya lampu korang dulu taw..Kalau dah fokus baru senang nak snap dan lighting korang tak kan blur.LEpas LEns korang dah Fokus korang tukar lak mode auto fokus kamera korang ke Manual fokus...Supaya kamera korang tak kompius nak fokus time gelap k.Lepas tu korang guna timing shutter letak 2 second pun ok..Bila kamera dah mula open blade dalam lens (ada bunyi taw) tu korang start lah menulis atau melukis dengan lampu korang tadi..Pastikan korang tak terkeluar dari frame lens korang , nanti sia sia lah apa yang korang tulis atau lukis tu..Korang tulis pun secara terbalik taw..anggap diri korang tu cermin..Bila korang dah dengar sekali lagi blade dalam lens korang tertutup so kamera korang akan proses tulisan atau lukisan yang korang buat tadi..nanti kan hasil nya..Praktis dan praktis untuk dapat hasil yang menggagumkan..



Bila korang dah pro setting Exposure korang ..Korang boleh lah bermain di tempat yang tak berapa gelap lak..macam gambar yang Wan wat kat atas tu..Try dan error k..Mula mula memang lah gambar korang akan nampak bayang bayang badan korang..nanti bila dah pro korang akan tahu macam mana nak dapatkan Light Painting yang melazatkan..ehehe

So tunggu apa lagi..Try lah ...ehhehe


Selamat mencuba..

Lain lain yang menarik

.





Blog diremove gara gara "Link" dalam kotak komen



Assalamualaikum...

Hai korang...Kali nie Wan nak kasi taw perkara yang sering kali korang buat dan kekadang perkara yang korang buat tu korang tak tahu apa risiko nya terhadap blog orang lain.Perkara nie sering sangat blogger blogger buat tak kira lah otai blogger ke newbie ke.Semua buat sebab kekadang mereka terlepas info atau perkara yang penting macam nie..Oleh kerana nak sangat traffic ke blog tu mereka sanggup bazirkan masa nak link kan sesuatu ke dalam kotak komen blogger lain..Bazirkan masa ke??hehehe


Bagi Wan..Kalau Blogger yang tinggalkan komen dengan LINK nie Wan secara auto akan delete komen tersebut..Sapa nak Blog diremove ???Wan tak nak..Korang nak??Mesti tak nak kan..



Ada tak yang tertanya tanya sekarang kenapa benda nie boleh menyebabkan blog di remove??


Ok benda nie sebenarnya korang dah tahu..Google kadang kadang ada masa jugak dia hilang ingatan taw..Sebab Link dalam ruang kotak komen korang mungkin dianggap sebagai SPAM..bila terlalu banyak Komen beserta LINK nie , maka terlalu banyaklah SPAM didalam blog seseorang tu..Bila terlalu banyak SPAM..maka tanpa segan dan silu Google atau pihak Blogspot akan me-remove blog tersebut...Dan hilanglah blog korang atau blog yang korang selalu tinggalkan LINK dalam kotak komen tu..


Sebab tu lah Wan pastikan Blog Wan komen di approve oleh Wan sendiri sebelum di publish untuk tontonan umum..Selain menapis kata kata jahat dari "Anon" .. Menapis komen Ber LINK nie pun dapat dilaksanakan..


Copy paste benda yang sama berulang kali bukan dianggap SPAM (nie info yang salah).


-Wat Comment moderation


Apa apa pun kalau Blog yang ber domain sendiri Blogspot tak kacau k..ehhehe..Tapi elakkan jugaklah approve komen ber LINK nie..Kalau setakat letak link macam nie tak kisah lah..

http://wanhazel.blogspot.com/


Sebab link kat atas tu tak boleh di klik dan terus direct ke website tu..Fahami apa tu SPAM k..SPAM bermaksud meletakkan link bukan dalam bentuk Text tapi dalam bentuk direct link (URL link)..Seperti contoh dibawah..Korang boleh klik..

Klik KLik


Informasi dari Google;
Please note that blogs are removed not only for hosting spam, but for potential TOS violations such as Copyright Infringement, linking to websites which provide illegal downloads, little to no unique content, scraped content / auto blogging, large blogs with multiple, unfocused / unrelated subjects, content and links referencing Affiliate / GPT / PTC / PTS activity, etc.



Lain lain yang menarik

.



Peminat K-POP ..2PM konsert Stadium Negara Jumaat ini

.


They sizzle.
They electrify.
They make girls go weak in the knees.
They are...2PM!
Rock with them this Friday at Stadium Negara,
8:30pm! K-Pop fans, don't miss this chance!

Assalamualikum...

Buat peminat peminat 2PM nie lah peluang korang nak tengok konsert 2PM kat Stadium Negara jam 8.30 malam,Bagi yang tak minat..Duk diam je lah k..tengok TV kat rumah..ehehhe..Wan tak minat cuma nak kongsi je nie..


Kalau korang nak tahu lebih lanjut lagi leh tengok poster or detail detail 2PM kat link bawah nie..Tengok dan tengok banyak jugak yang best dekat link bawahnie..Bukan sekadar 2PM je..lain lain pun ada..ehhehe...Jom terjah

Rock with 2PM this Friday!



Lain lain yang menarik

.



Wednesday, November 23, 2011

It was good time, we spent our days together

.
It was good time, we spent our days together
Sony Alpha A350|ISO 100|f/5.0|1/1000


Assalamulaikum...

Lama dah kan Wan tak update entri macma nie..Dua tiga menjak nie asyik dengan Tutorial je..Sampaikan tak de peluang nak update cerita seharian..Sibuk dengan tempahan pun makin berlambak higgakan terpaksa ditangguh tangguh...Kadang kadang perlu ajar adik sebab sedang menjalani SPM dan STPM.


Korang yang tengah baca entri Wan nie sihat tak??Diharap korang semua sihat.Jangan lak lepas baca nie korang semua terus deman.hahaha..Cuaca sekarang nie pun kadang kadang tak menentu..Kalau hujan tu hujan sesangat..kalau panas tu panas sesangat sampaikan nak buat kerja pun rasa tak tenteram..Kena pasang kipas full speed..Sampai semua katil katil dan selimut malahan bantal pun terbang menerbang..


Bila bercerita tentang kehidupan nie..Mesti ramai yang mengeluh..Bohonglah Wan kalau Wan kata Wan nie tak pernah mengeluh..Kekadang tersembul jugak perkataan yang tak sepatutnya. Kekadang hilang rasa bersyukur. Itulah yang dinamakan khilaf manusia...


K lah korang..Papai..

Semoga hari hari kita menjadi indah..


Lain lain yang menarik

.




Tutorial Bola bergerak (Teknik Motion Tween)_Adobe Flash



--------------------100% disalin dari AkuDD


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Langkah-langkahnya...


BOLA BERGERAK (TEKNIK MOTION TWEEN)


1) Double-click ikon Adobe Flash CS3. Kemudian, klik File > New > General > Flash File (ActionScript 2.0) > OK. Korang akan lihat paparan tetingkap seperti berikut:-

PAPARAN TETINGKAP ADOBE FLASH CS3


2) Tekan Ctrl+S kat keyboard korang untuk Save. DD tak nak ade yang meraung kalau tiba-tiba elektrik takde. So, wajib save hasil kerja korang terlebih dahulu.

3) Pilih warna bola yang korang suka dengan mengklik butang Fill Color. DD pilih warna biru gelap...(^_^)

KLIK BUTANG 'FILL COLOR'


4) Klik anak panah kecil pada butang Rectangle Tool. Kemudian, pilih Oval Tool untuk melukis bentuk bulat.

PILIH 'OVAL TOOL'


5) Klik Frame 1 pada Layer 1. Sekarang boleh mula melukis bola kat atas 'kertas lukisan'. Klik...tarik (jangan lepas butang mouse)...lepaskan butang mouse. Dah siap sebiji bola.

LUKIS SEBIJI BOLA


6) Klik Frame 40 pada Layer 1. Kemudian, tekan F6 kat keyboard korang untuk menambah keyframe.

TAMBAH KEYFRAME


7) Klik Frame 40 pada Layer 1 lagi. Kemudian, klik bola yang telah dihasilkan tadi...drag (jangan lepas butang mouse)...bawa bola tu ke penjuru lain 'kertas lukisan'...lepaskan butang mouse. Pastikan kedudukan bola yang baru ni, berbeza berbanding kedudukan asal seperti berikut:

KEDUDUKAN BARU BAGI BOLA


8) Right-click mana-mana frame di antara Frame 1-39 pada Layer 1. Kemudian, pilih Create Motion Tween.

CREATE MOTION TWEEN


9) Layer 1 akan kelihatan seperti berikut:

HASIL TERAKHIR PADA LAYER 1


10) Tekan Ctrl+S kat keyboard korang untuk Save. Kemudian, tekan Ctrl+Enter kat keyboard korang untuk melihat hasilnya.


OK...tamat tutorial kali ni. Harap korang faham baca tutorial panjang berjela ni. Honestly, DD rasa...Adobe Flash CS3 lebih mudah dipelajari melalui paparan video. Agak sukar untuk explain setiap langkah dengan menggunakan ayat. Kalau korang faham langkah-langkah ni...syukur alhamdulillah...\(^_^)/





Ni pulak rupa bentuk muka bumi kesemua layer dan frame yang DD gunakan untuk menghasilkan flash header kat atas ni. Jumlah Layer = 10 dan Jumlah Frame = 105!